Dutch English French Spanish

Wijk aan Zee

Wijk aan Zee is een dorp dat sinds 1936 deel uitmaakt van de nieuwe gemeenteBeverwijk, in de streek Midden-Kennemerland[1] in de provincieNoord-Holland. Wijk aan Zee was samen met het dorp Wijk aan Duin, voordat het onder de gemeente Beverwijk viel, onder de naam Wijk aan Zee en Duin een zelfstandige gemeente. Het dorp heeft circa 2200 inwoners. Wijk aan Zee ligt op één weg na ingeklemd tussen het staalbedrijf Tata Steel (het vroegere Hoogovens), de Noordzee en het Noordhollands Duinreservaat.

Voorzieningen en bezienswaardigheden[]

Wijk aan Zee heeft twee campingterreinen, een Natuurvriendenhuis met een camping, zes hotels en dertig horecazaken. Verder zijn er een revalidatiecentrum en een scholengemeenschap voor meervoudig gehandicaptenHeliomare.

In het dorpshuis De Moriaan en in het Tata Steel Chess Tournament Pavillion op de dorpsweide wordt jaarlijks in januari het internationale Tata Steel Chess Tournament gehouden.

De uit omstreeks 1420 stammende laat-gotische Dorpskerk is een rijksmonument, evenals het zich daarin bevindende Maarschalkerweerdorgel uit 1905. Het interieur ademt een bijzondere sfeer uit, opvallend zijn het kerkscheepje, vaak te vinden in kerken langs de kust en de middeleeuwse grafzerken.

Monumenten[]

Zie ook: