Dutch English French Spanish

Bussum

Bussum ( uitspraak(info / uitleg)) is een forensenplaats en voormalige gemeente gelegen in de regio het Gooi, in het zuidoosten van de Nederlandse provincie Noord-Holland.

Geschiedenis[]

Middeleeuwen[]

Bussum was lange tijd een onbetekenend dorpje op de Gooise heide, voor het eerst genoemd in 1306. Het was een buurtschap, omgeven door heide en bossen en werd bewoond door boeren, voerlieden en schaapherders, later ook spinsters en wevers. Men neemt aan dat de naam is afgeleid van Bos-hem,[1] wat "huis in het bos" betekent. Gelegen bij de versterkte vesting Naarden werd Bussum vanaf 1369 door Naarden bestuurd. In 1470 woonden er ongeveer 250 mensen. Bussum was daarmee het kleinste dorp in het Gooi.

Nieuwe tijd[]

Na 1700 vormde de afgraving van de hoge gronden rond Naarden een belangrijke bron van inkomsten. Aan deze zandafgravingen dankte Bussum zijn hoogteverschillen, die tot onder meer tot uiting komen en benut worden in de haven van Bussum, het zogeheten Mouwtje (langs de Frederik van Eedenweg) en het Bilderdijkplantsoen.

Achterstelling door de stad Naarden was er de oorzaak van dat de ruim 300 Bussumers in het gevolg van de Franse Revolutie van 1795 een eigen bestuur kozen. In 1817 mocht het dorp zich officieel afscheiden van Naarden.

Aantekening: In het kader van de ophanden zijnde gemeentelijke herindeling en schaalvergroting in het Gooi en de Vechtstreek (zie ook hieronder) zullen Bussum en Naarden op 1 januari 2016 herenigd worden, met fusiepartner Muiden in de Vechtstreek. Die wens leefde al langer bij inwoners, mede omdat beide plaatsen geheel tegen elkaar aan zijn gegroeid. De fusiegemeente zal als Gooise Meren te boek staan.

In deze periode werd als vooruitgeschoven verdedigingswerk Fort Werk IV gebouwd. Tot op heden een goed gerestaureerd fort.

januari 2016 is de gemeente opgegaan in de nieuwe gemeente Gooise Meren.


Capelle aan den IJssel

Capelle aan den IJssel, vaak ook kortweg Capelle genoemd, is een plaats en gemeente in de NederlandseprovincieZuid-Holland, gelegen aan de Hollandse IJssel. De gemeente telt 66.514 inwoners[1] en heeft een oppervlakte van 15,40 km² (waarvan 0,50 km² water).