Dutch English French Spanish

Taxi Den Haag naar Brussel

Taxi Den Haag naar de gemeente Brussel of Brussel-stad (FransBruxelles-Ville of Ville de Bruxelles) is de hoofdstad van België, van de Vlaamse Gemeenschap en van de Franse Gemeenschap. De gemeente telt ongeveer 176.000 inwoners, waarvan ongeveer een derde in de historische Vijfhoek woont, ongeveer de helft in de deelgemeentesLakenNeder-over-Heembeek en Haren, en de rest in de buurten rond de Louizalaan, het Ter Kamerenbosen in de Europese wijk, waarvan het grootste gedeelte ook bij de gemeente hoort.

De gemeente Brussel is naar inwoneraantal de op vier na grootste gemeente in België. Het hele Brussels Hoofdstedelijk Gewest, vaak ook gewoon Brussel genoemd, omvat in totaal 19 gemeenten met ongeveer 1,2 miljoen inwoners. Het stedelijk gebied, inclusief de voorsteden, telt ruim 1,8 miljoen inwoners en is daarmee de grootste stad van het land.

Geschiedenis[]

Brussel ontstond rond een burcht op een eiland in de Zenne. De tweede vijfhoekige stadsomwalling, die in de 14de eeuw werd gebouwd, omvatte zeven heuvels: de Koudenberg, de St.-Michielsberg, de Warmoesberg, de Kunstberg, de St.-Pietersberg, de Zavel en de Kruidtuin.

De stad werd achtereenvolgens de hoofdstad van het hertogdom Brabant, de Zeventien Provinciën, de Zuidelijke Nederlanden, het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden (tezamen met Amsterdam), België, de Vlaamse Gemeenschap, de Franse Gemeenschap en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en is het bestuurlijk centrum van de Europese Unie.

In 1853 werd de Leopoldswijk aangehecht, in 1864 volgden het Ter Kamerenbos en de erheen lopende Louizalaan en in 1921 kende de gemeente zijn grootste uitbreiding met de aanhechting van HarenLaken en Neder-Over-Heembeek.

Bezienswaardigheden en cultuur[]

Historisch erfgoed[]

 Zie ook: Lijst van beschermd onroerend erfgoed in Brussellijst van gebouwen in Brussellijst van beelden in Brussel

Kerken[]

Enkele kerken zijn onder andere:

Musea[]

Uitgaansleven[]

Brussel heeft zoals veel andere Belgische steden een levendig uitgaansleven. Vele uitgaansgelegenheden liggen verspreid over de stad, maar in het centrum is vooral het gebied rond de Beurs en het Sint-Goriksplein bekend als uitgaansbuurt. Belangrijke zalen zijn de Ancienne Belgique, de Munt, de Beursschouwburg en de KVS. Sinds 2005 heeft Brussel ook een casino.

In de kanaalzone organiseren twee boten, Ric's Artboat en Ric's Riverboat, sinds de jaren 70, langs het Bécodok, artistieke activiteiten, festiviteiten en culturele projecten.

In 1987 werd Thurn en Taxis geklasseerd en kreeg het een culturele en recreatieve bestemming (bv. Couleur Café). In 1993 vestigde zich het Kaaitheater, als een centrum voor dans, theater en performance, aan het Saincteletteplein.

Taal[]

 Zie ook Verfransing van Brussel

Binnen het Brussels Hoofdstedelijk Gewest gelden het Frans en het Nederlands als officiële talen. De meeste inwoners, forenzen, en 'vaste' buitenlanders gebruiken nochtans vooral het Frans als aanspreektaal. Deze gewoonte is ontstaan door de combinatie van de numerieke verhoudingen van de verschillende taalgroepen in Brussel, de relatieve meertaligheid van de Vlamingen in Brussel, en de relatief lagere kennis van andere talen onder de Franstaligen. Volgens onderzoek worden in Brussel opmerkelijk veel verschillende talen gesproken in thuisverband, en bestaan er ook veel taalgemengde gezinnen.

Evenementen[]