Dutch English French Spanish

Bennekom

Bennekom is een woonkern en voormalige gemeente in de gemeente Ede in de NederlandseprovincieGelderland. Op 1 januari 2006 had de woonkern 14.810 inwoners.[1]

Geschiedenis

Bennekom als woonplaats heeft een lange historie. Zo werden eind juli 2006 op het terrein van het voormalige Bennekomse ziekenhuis de resten van een boerderij met bijgebouwen, een graanopslag- en een afvalkuil uit de vroege ijzertijd (800 tot 500 v. Chr.) gevonden. Ook zijn er in de buurt van Bennekom enkele grafheuvels uit de oudheid te vinden. Bij eerdere opgravingen in en rond het dorp zijn ook andere restanten uit de ijzertijd en de vroege middeleeuwen ontdekt.

Bennekom ligt aan de rand van het Binnenveld, dat vroeger uit moeras bestond. Aan de Langesteeg stond het kasteel Nergena. In 1952 is langs de huidige Dr. Dreeslaan in de stijl van dit huis begonnen met de bouw van een nieuw gebouw voor het toenmalige Rijksinstituut voor het Rassenonderzoek van Landbouwgewassen. In 1954 werd het gebouw betrokken. Eveneens ten westen van Bennekom lag het voormalige kasteelHarslo.

Ook de oude kerk in het centrum van Bennekom heeft een lange geschiedenis. Men ging er aanvankelijk van uit dat de Oude kerk of Alexanderkerk uit het midden van de veertiende eeuw dateerde, maar recent onderzoek wijst er (door de vondst van tufstenen fundamenten) op dat het eerste gebouw waarschijnlijk al uit de twaalfde eeuw dateert. Omstreeks 1290 kreeg deze kapel parochiale zelfstandigheid.

Op 1 januari 1812 is Bennekom als zelfstandige gemeente van Ede afgesplitst, maar al op 1 januari 1818 werd het met Ede herenigd.

In Bennekom is sinds 1946 een zeer actieve historische vereniging, de Historische Vereniging Oud-Bennekom. Dit is een van de grootste verenigingen van het dorp.

Toeristische attracties

Toeristische attracties van Bennekom zijn kasteelHoekelum, de naastgelegen kaas- en kampeerboerderij en het Kijk & Luistermuseum.

Bekend is ook de "Manege zonder drempels", een complex dat twee groeps- en twee gezinsappartementen aanbiedt. Deze zijn aangepast aan mensen met een handicap. De manege is bekend om zijn huifbed, waarmee gehandicapten paard kunnen rijden.

Sinds 1973 is er jaarlijks in de vijfde week van de zomervakantie een vakantiespeelweek. Kinderdorp Bennekom. Dit Kinderdorp, het grootste in Nederland, heeft een eigen terrein (Landgoed Kinderdorp) aan de Achterstraat in Bennekom van zo'n 8200 m². Het Kinderdorp wordt dagelijks door zo'n 1500 à 2000 kinderen bezocht en wordt door zo'n 150 vrijwilligers in stand gehouden.