Dutch English French Spanish

Beilen

Beilen is een esdorp[1] in de Nederlandse provincie Drenthe; het is de hoofdplaats van de gemeente Midden-Drenthe.

Geschiedenis

Uit onderzoek is gebleken dat ongeveer 20.000 jaar geleden rond Beilen al mensen woonden. In jaar 1139 wordt Beilen voor het eerst genoemd in een oorkonde ('Bele'). Door ontginningen in de vorige eeuw werden geregeld resten van oude nederzettingen en begraafplaatsen gevonden.

Op 8 augustus 1820 legde een brand een groot deel van Beilen in de as. Alleen de oude kerk is bewaard gebleven.

Begin oktober 1922 werd het Gesticht Beileroord geopend, een psychiatrische inrichting voor de gezinsverpleging van krankzinnigen en zwakzinnigen uit de provincies Drenthe, Friesland en Groningen. In 1924 werd dr. Murk Westerterp als eerste directeur benoemd. In 1927 waren er 177 verpleegden van wie er 139 bij gezinnen in en rond Beilen waren ondergebracht. Beileroord werd na de Tweede Wereldoorlog sterk uitgebreid en is later gefuseerd met andere zorginstellingen. Het is nu als GGZ Drenthe een van de grootste werkgevers in Beilen.[2]

Op 2 december 1975 werd bij Wijster een trein gekaapt door Zuid-Molukse jongeren waarna in Beilen een beleidscentrum werd ingericht (zie Treinkaping bij Wijster). De kapers schoten drie personen dood, de machinist en twee passagiers, en gaven zich na bijna twee weken over.

Tot 1998 was Beilen een gemeente. Na gemeentelijke herindeling ging Beilen op in de gemeente Middenveld. De naam van deze gemeente is in 2000 gewijzigd in Midden-Drenthe. De vlag en het wapen, zoals getoond op deze pagina, zijn de voormalige gemeentevlag en -wapen.

Goudschat van Beilen

In 1955 werd in Beilen een belangrijke archeologische vondst gedaan, een goudschat uit omstreeks 400, bestaande uit een armband, halsringen en 22 Romeinse gouden munten, zogenaamde solidi.[3] Het was de rijkste schat uit de Drentse bodem. De vinders waren de heren Beuving en Barkhof. De vondst is in het Drents Museum in Assen te bezichtigen.