Dutch English French Spanish

Taxi Den Haag naar Amsterdam Arena

De Amsterdam ArenA is een multifunctioneel stadion aan de noordwest-kant van de ArenA Boulevard op nog geen 200 meter ten westen van Station Amsterdam Bijlmer ArenA. Het is met 53.502 zitplaatsen het grootste stadion van Nederland. Sinds 14 augustus1996 is het de thuisbasis van de voetbalclubAFC Ajax. Ook de american footballers van Amsterdam Admirals speelden er hun thuiswedstrijden.[3]

Met een helling van 37 graden zijn de tribunes van de ArenA de op drie na steilste van Europa. In 2020 is de ArenA één van de speelstadions voor het EK.

Geschiedenis

Vanaf 1989 ontwikkelde Ajax plannen voor een nieuw stadion. Het oude stadion De Meer voldeed niet meer aan de eisen. Vanaf 1993 waren de plannen voor de Amsterdam ArenA definitief.

Opening

De Amsterdam ArenA werd op 14 augustus1996 met een ceremonie door koningin Beatrix geopend. Hierbij zong Trijntje Oosterhuis de voor deze gelegenheid geschreven hymneDe zeeFrank Rijkaard maakte met een fakkel een groter vuur aan. Op 6, 7 en 8 september trad Tina Turner als eerste internationale artiest op in de ArenA. Met haar Wildest Dreams Tour werd de ArenA met in totaal 155.000 fans geopend.

Eerste doelpunten

Na de openingsceremonie werd de eerste wedstrijd in het stadion gespeeld tussen Ajax en AC Milan. Ajax verloor dit vriendschappelijk duel met 0-3. Het eerste doelpunt in het stadion werd gemaakt door Dejan Savićević. Het eerste officiële doelpunt werd gescoord door Marc Degryse namens PSV tijdens de strijd om de Johan Cruijff Schaal. Het eerste officiële Nederlandse doelpunt werd tijdens dezelfde wedstrijd ook namens PSV, gescoord door René Eijkelkamp. Het eerste Ajax-doelpunt werd op 21 augustus 1996 gemaakt door Kiki Musampa, in de 81e minuut van de competitiewedstrijd tegen NAC.