Dutch English French Spanish

Taxi Den Haag naar Amerongen

Taxi Den Haag naar Amerongenis een dorp in deNederlandse provincie Utrecht, gemeente Utrechtse Heuvelrug, gelegen aan de voet van de Amerongse Berg, nabij deNeder rijn, in het zuidoosten van de provincie. De Utrechtse Heuvelrug is tegenwoordig een nationaal park. De vroegere gemeente had een oppervlakte van 3.040ha. Begin 2015 heeft Amerongen 5.366 inwoners.[1]

Geschiedenis

De heerlijkheid Amerongen was in de middeleeuwen twee-herig. Zowel het geslacht Abcoude als de domproosdij van Utrecht bezat een aandeel. Uiteindelijk vond er een verdeling van het gerecht plaats, waarbij de domproost in het bezit van Leersum kwam en de heren van Rede het andere deel kregen. De domproost verkocht zijn deel in 1632 aan de prins van Oranje.

Tijdens de Tachtigjarige Oorlog vindt op 23 juni 1585 de slag bij Amerongen plaats. Door verraad van de twee zonen van graaf Willem IV van den Bergh worden de Staatse troepen onder aanvoering van Adolf van Nieuwenaar, graaf van Meurs (stadhouder van Utrecht), Maarten Schenk van NydeggenJoost de Soete, heer van Villers (ook Villiers), door de Spaanse troepen onder bevel van gouverneur Johan Baptiste van Taxis vanZutphen, vernietigend verslagen. Joost de Soete wordt hierbij gevangengenomen; hij wordt later tegen een hoog losgeld weer vrijgelaten.

In 1687 werd er op het galgenveld op de Galgenberg een doodstraf voltrokken. Dit was de enige keer dat dit plaatsvond in Amerongen.[2]

Bezienswaardigheden

Amerongen is vooral bekend dankzij Kasteel Amerongen dat net ten zuiden van het dorp ligt. De laatste Keizer van Duitsland Wilhelm II heeft anderhalf jaar op het kasteel gelogeerd alvorens naar Huize Doorn te verhuizen. Kasteel Amerongen is in het rampjaar 1672 geheel verwoest door de Fransen en in de huidige stijl weer opgebouwd.

Op minder dan 200 meter van het kasteel staat aan de zuidrand van het dorp de Andrieskerk, een laatgotische kerk waarbij de bouwstijl van de toren is afgeleid van de Utrechtse Domtoren. Een vrijwel identieke toren is gebouwd in Eemnes-Buiten. De hervormde gemeente van Amerongen (PKN) is de eigenaar van de Andrieskerk. De toren is, zoals gebruikelijk sinds de Franse tijd, eigendom van de burgerlijke gemeente. De kerk is te bezichtigen en er worden rondleidingen verzorgd.

Vier kilometer stroomafwaarts ligt ten zuidoosten van het dorp het Sluis- en Stuwcomplex Amerongen in de Nederrijn.

Een deel van het dorp is een beschermd dorpsgezicht samen met de uitbreiding. Verder zijn er in het dorp vele rijksmonumenten en gemeentelijke monumenten.

Bij Amerongen liggen de Amerongse Berg, de Hazenberg, de Vlakke Berg, de Geerenberg, de Zuilensteinse Berg en de Galgenberg.