Dutch English French Spanish

Taxi Den Haag naar Alphen a/d Rijn

Taxi Den Haag naar Alphen aan den Rijn( uitspraak(info/uitleg)) is eengemeentein deNederlandseprovincieZuid-Holland, aan deOude RijntussenLeiden,Gouda,BodegravenenTer Aar.

Geschiedenis

De gemeente Alphen aan den Rijn ontstond op 1 januari 1918 toen de gemeenten Alphen (een van oudsher bestaande gemeente en heerlijkheid) werd samengevoegd met Aarlanderveen en Oudshoorn.

De voormalige gemeente Alphen was een heerlijkheid, meestal samen bezeten met die van Rietveld (ook de naam van de gemeente die in 1964 opging in Woerden), en daarom ook wel Alphen en Rietveld genoemd; deze heerlijkheden zijn sinds lang in het bezit van de familie De Smeth. In 1964 werd een gedeelte van de gemeente Zwammerdam toegevoegd; een ander deel van die gemeente werd toegevoegd aan de gemeenteBodegraven.

Op 1 januari 2014 zijn Alphen aan den Rijn, Boskoop en Rijnwoude gefuseerd tot een nieuwe gemeente, die de naam "Alphen aan den Rijn" kreeg.[1] Deze fusiegemeente had bij aanvang ruim 106.000 inwoners.[2]

Buiten de grootste plaats binnen de gemeente, Alphen aan den Rijn, bestaat de gemeente uit de kernen AarlanderveenBenthuizenBoskoopHazerswoude-DorpHazerswoude-RijndijkKoudekerk aan den Rijn,Oudshoorn en Zwammerdam.

De oppervlakte van de gemeente Alphen aan den Rijn bedraagt 132,49 km², waarvan 5,91 km² water. Per 1 januari 2016 had de gemeente een inwoneraantal van 107.963 (bron: CBS).

De naam Alphen is waarschijnlijk afkomstig van de naam van het Romeinse castellum Albanianae, dat "nederzetting aan het witte water" betekent.