Dutch English French Spanish

Taxi Den Haag naar Kaag (dorp)

Taxi Den Haag naar Kaag is een dorp in de gemeente Kaag en Braassem, in de provincieZuid-Holland. De plaatsnaam wordt ook wel geschreven als De Kaag. Het is gelegen op het Kagereiland in de Kagerplassen, de enige manier om er te komen is vanuit Buitenkaag met een pontje over de ringvaart via de Buitenkaag in Haarlemmermeer, zie veerponten in en rond de Kagerplassen. In de zomer is er sprake van veel toerisme, dankzij de uitgebreide mogelijkheden om te watersporten, tevens zijn er wat cafés en restaurants gevestigd. Er is echter slechts een klein aantal inwoners afhankelijk van het toerisme, het merendeel van de inwoners is werkzaam buiten het eiland.

Prominent aanwezig op het eiland is scheepswerf Royal van Lent, onderdeel van Feadship, bouwers van mega-jachten. De scheepswerf is al sinds 1849 gevestigd op het eiland, en de loods is een gezichtsbepalende constructie op het eiland. Het eiland trok diverse kunstenaars, zoals Cornelis VreedenburghAbram Segaar en Marinus Heijnes.

De naam Kaghe of Caghe, wat "buitendijks land" betekent, komt voor het eerst voor in 1308. Tot aan het eind van de 16e eeuw was Kaag het grootste dorp van het gebied Alkemade. Doordat het een eiland is, heeft het echter niet veel groeimogelijkheden.