Dutch English French Spanish

Taxi Den Haag naar Huizen (NH)

Taxi Den Haag naar Huizen ( uitspraak(info / uitleg)) is een plaats en gemeente in de Nederlandse provincie Noord-Holland, in het Gooi. De totale gemeente telt 41.389 inwoners (1 januari 2016, bron: CBS) en heeft een oppervlakte van 23,33km² (waarvan ruim 7,5 km² water). De plaats heeft een relatief jonge bevolking.

Geschiedenis[]

Het dorp Huizen is bekend als voormalig vissersdorp, hoewel pas aan het eind van de 17e eeuw de visserij één van de hoofdmiddelen van het bestaan werd. Daarvoor waren vooral landbouw en huisnijverheid belangrijke levensbronnen. Hoewel het gemeentewapen van Huizen, een melkmeisje, verwijst naar veeteelt, was er geen sprake van grootschalige veeteelt. De arme zandgronden van het Gooi hadden veel bemesting nodig en vooral de uitwerpselen van het vee, koeien en schapen, werden als mest gebruikt. Er was gemeenschappelijk gebruik van heiden en weiden, de zogenaamde meentgronden.
Huizen kreeg in de 14e eeuw zijn naam, omdat het - zoals de overlevering wil - het eerste dorp was in 
het Gooi dat stenen huizen had. Het overwegend protestantse Huizen is de snelstgroeiende gemeente van het Gooi, met ook de snelstgroeiende bedrijvigheid.

Bezienswaardigheden[]

In de gemeente bevinden zich onder andere de volgende bezienswaardigheden.

  • Tafelberg
  • Nederlands Hervormde kerk
  • Dutch Mountain, een ultra zuinige villa ontworpen door architectenbureau 'denieuwegeneratie' uit Amsterdam
  • tolhuisje, aan de Naarderstraat is nog een huisje te vinden dat daarvoor gebruikt werd. het ligt op de gemeentegrens met die van de gemeente Naarden.

Tevens bevinden zich in Huizen diverse rijksmonumenten, gemeentelijke monumenten, en oorlogsmonumenten, zie: