Dutch English French Spanish

Taxi Den Haag naar Eerbeek

Taxi Den Haag naar Eerbeek is de grootste kern van de Nederlandse gemeente Brummen in de provincie Gelderland. Het aantal inwoners bedraagt 10.161 (per 1 januari 2008).[1] Vroeger was Brummen zelf de grootste kern.

Geschiedenis[]

Al in 1046 wordt Eerbeek genoemd, al was het toen nog als Erbeke. Dit was oorspronkelijk de naam van de beek die nu de Eerbeekse Beek heet. De betekenis is niet helemaal duidelijk. Waarschijnlijk komt "er" van "erd", wat iets betekent als aardekleileem of bouwgrond. "Beke" is hetzelfde woord als het moderne beek. Later is de naam voor de beek de naam van het dorp geworden.[2] Rond 1663 staat de naam van het dorp alsEertbeeck op de kaart, en heet de beek de Eertbeeckse beek.[3]

150 jaar geleden telde Eerbeek nog slechts 400 inwoners.[1]

Bezienswaardigheden, verkeer en toerisme[]

In Eerbeek staat de enige oliemolen met een bovenslagrad van Nederland, bekend onder de naam De Oliemolen. Dit rijksmonument werd in 2007 volledig gerestaureerd.

Eerbeek had van 1887 tot 1950 een spoorwegstation aan de spoorlijn Dieren - ApeldoornStation Eerbeek. Tegenwoordig is hier een klein station van de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij. Het stationsgebouw bestaat nog, en is in gebruik als woning. Eerbeek ligt niet ver van het Apeldoorns Kanaal.

Het toerisme is in Eerbeek van belangrijke economische betekenis. Het dorp trekt toeristen vanwege de bosrijke omgeving: Eerbeek grenst aan de Veluwezoom. Toeristen kunnen verblijven in een hotel op landgoed Huis te Eerbeek en op een vakantiepark in de bossen van Eerbeek. Een deel van het Maarten van Rossumpad loopt vanaf Laag-Soeren langs het Apeldoorns kanaal door Eerbeek richting Apeldoorn.